23948sdkhjf

Empagliflozin EU-godkänns för behandling av hjärtsvikt

Diabetesläkemedlet empagliflozin har godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA för behandling av hjärtsvikt med reducerad vänsterkammarfunktion.

Godkännandet grundas på resultat från en klinisk fas III-studie med 3 370 patienter, som Life Science Sweden tidigare rapporterat om. Enligt den minskade empagliflozin (Jardiance) risken för kardiovaskulär död eller sjukhusinläggning på grund av hjärtsvikt med 25 procent jämfört med placebo utöver standardbehandlingen hos hjärtsviktspatienter med nedsatt vänsterkammarfunktion med eller utan typ 2-diabetes.

Cirka hälften av alla hjärtsviktspatienter har reducerad vänsterkammarfunktion, vilket innebär att hjärtat har nedsatt pumpförmåga.

Hjärtsvikt är ett vanligt och allvarligt tillstånd. Det är därför glädjande att empagliflozin nu godkänts för behandling av hjärtsvikt med nedsatt vänsterkammarfunktion och därmed ger oss ytterligare ett viktigt behandlingsalternativ för den här utsatta patientgruppen, säger Lars Lund, överläkare vid Tema hjärta, kärl och neuro, Karolinska universitetssjukhuset, och professor vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget Boehringer Ingelheim.

Empagliflozin är en SGLT2-hämmare som sedan tidigare är godkänd för behandling av diabetes typ 2 hos vuxna vars sjukdom inte kan kontrolleras med enbart kost och motion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112