23948sdkhjf

Stora lättnader av restriktionerna

På torsdag den 1 juli lättas restriktionerna för bland annat publiktak vid evenemang, antal gäster på krogen och öppettider. Det efterlängtade beskedet lämnade regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en pressträff på måndagen.

Det är det förbättrade smittläget och en allt högre vaccinationsgrad som ligger bakom bedömningen att man nu kan införa steg 2 i planeringen för avvecklandet av restriktionerna som införts under pandemin.

Samtidigt påminner Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson om att pandemin inte är över.

– Vi uppmanar alla att ses utomhus så mycket som möjligt och att undvika trängsel och större fester. Alla bör fortsätta att hålla avstånd i offentliga miljöer, säger han.

Följande gäller från den 1 juli:

+ Höjda deltagartak vid offentliga tillställningar till 50 personer stående utomhus, 300 personer sittande inomhus, 600 personer stående utomhus, 3 000 personer sittande utomhus (gäller per avdelad sektion).

+ Max 900 personer vid start och mål i samband med motionslopp

+ 50 deltagare vid privata tillställningar i hyrd lokal

+ De särskilda begränsningar av öppettider som införts för serveringsställen under pandemin tas bort.

+ Maxantalet i samma sällskap inomhus på krogen höjs från 4 till 8 personer, men fortsatt gäller en meters avstånd mellan sällskapen. På uteserveringar tas begränsningen för antal personer i samma sällskap bort.

+ Uppmaningen att bara träffa sina närmaste försvinner. Råden om att handla ensam tas bort. Likaså slopas rådet att undvika nya kontakter vid resor och rådet att bära munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.099