23948sdkhjf

Rekommenderar en tredje dos vid immunbrist: "Skulle kunna stärka skyddet"

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att en extra, tredje dos vaccin mot covid-19 ges till vuxna personer som har ett kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Myndigheten har tillsammans med specialister på området tagit fram ett förslag på vilka patientgrupper som kan vara aktuella för den extra vaccindosen. Det rör sig om cirka 40 000 personer i Sverige.

Rekommendationen gäller från den 1 september.

En extra dos vaccin skulle kunna stärka skyddet hos många med kraftigt nedsatt immunförsvar och det kan även bli aktuellt med fler doser. Det kommer i praktiken att bli viktigt med behandlande läkares bedömningar. Vi vill också poängtera vikten av att anhöriga vaccinerar sig mot covid-19 och att alla fortsätter att hålla avstånd, stannar hemma om man är sjuk och testar sig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Däremot menar är han tveksam till om en tredje vaccindos för den breda befolkningen är rätt väg att gå just nu.

– Ännu så länge är det ingen som vet om det behövs en tredje spruta nu. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, finns det inga indikationer, utom möjligen i Israel, att det finns ett behov av en tredje dos. I Sverige ser vi inte någon ökning av andelen som blir infekterade trots att de är vaccinerade. De fallen ligger konstant på en mycket låg nivå, säger han till Dagens Nyheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11