23948sdkhjf

EU: Inget behov av tredje dos för alla just nu

Det finns inget omedelbart behov av att ge fullvaccinerade personer i allmänhet en tredje dos vaccin mot covid-1. Den bedömningen gör EU:s expertmyndigheter.

Det europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC klargör i ett dokument sin gemensamma syn på behovet av en tredje vaccindos.

Myndigheterna betonar att det är vaccinationens effektivitet mot allvarlig sjukdom som bör vara i fokus. De skriver att nu tillgänglig information visar "att alla vacciner som godkänts inom EU för närvarande ger ett starkt skydd mot covid-19-relaterad sjuhusinläggning, allvarlig sjukdom och död, vilket tyder på att det inte finns någon omedelbart behov av att ge booster-doser av vaccinet till fullvaccinerade individer i den allmänna befolkningen".

Däremot är budskapet fortsatt att personer med kraftigt nedsatt immunförsvar kan behöva en extra dos.

Myndigheterna fortsätter att följa vaccinernas effekt mot virusets muterade varianter, och menar att det såvitt känt idag finns motsvarande effekt även mot dem.

Den svenska Folkhälsomyndigheten gick i förra veckan ut med en rekommendation att en extra dos vaccin mot covid-19 kan ges till personer som har ett kraftigt nedsatt immunförsvar, till exempel på grund av sjukdom eller behandling.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125