23948sdkhjf

Läkemedelsverket föreslår uppdatering av Läkemedelsboken

Läkemedelsverket har tagit fram en modell för att fortsätta driva Läkemedelsboken i myndighetens regi. En ny version skulle kunna vara klar inom två år, enligt rapporten.

Läkemedelsboken fungerar som ett kunskapsstöd för exempelvis läkare, sjuksköterskor, apotekare och receptarier och är tänkt att innehålla aktuell information om sjukdomar och läkemedelsbehandlingar. Men boken har inte uppdaterats sedan årsskiftet 2018/2019, eftersom Läkemedelsverket ansett sig sakna tillräckliga resurser för det.

Trots det hade boken under fjolåret 2,6 miljoner besök.

Myndigheten har på regeringens uppdrag utrett hur Läkemedelsboken ska kunna drivas vidare, och föreslår nu att boken granskas, uppdateras, kvalitetssäkras och överförs till en ny it-lösning.

– Mycket arbete krävs för uppdatering av innehåll och etablering av ny teknik och process, och Läkemedelsverket är beredda att ta sig an ett sådant uppdrag. Huvudansvaret i den föreslagna modellen ligger hos oss men vi kommer behöva extern expertis för att till exempel skriva och granska kapitel. Vi kommer också att inrätta en extern referensgrupp för att tillse att Läkemedelsboken utvecklas i rätt riktning, säger Maja Marklund, direktör på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

För att förslaget ska bli verklighet krävs det ytterligare finansiering, konstaterar myndigheten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094