23948sdkhjf

Lif: Satsningar på life science saknas i budgeten

Regeringens budgetförslag saknar tydliga satsningar på life science, anser Lif, som bland annat efterlyser en plan för att införa precisionsmedicin på bred front.

På måndagen presenterade regeringen sin budgetproposition, där totalt 112 miljarder kronor går till vårdområdet, inklusive social omsorg.

– Det är ganska naturligt att den här budgeten är starkt präglad av coronapandemin. Men i takt med att pandemin klingar av behöver fokuset successivt flyttas till att arbeta bort de vårdköer som uppstått på grund av uppskjuten vård, kanske delvis genom att hitta nya metoder och behandlingar, säger Anders Blanck, vd för Lif, de forskande läkemedelsföretagen, i ett pressmeddelande.

Han påpekar att pandemin bland annat lett till att patienter med kroniska sjukdomar fått sina vårdbesök inställda och att screeningprogram för cancer blivit eftersatta.

- Nu behöver hälso- och sjukvården så snart som möjligt komma tillbaka till ett mer normalt läge.

Anders Blanck menar att de ekonomiska resurser som hittills har avsatts för att nå målen i regeringens Life Science-strategi inte räcker.

– Exempelvis ser jag att den omställning som behövs för att kunna införa precisionsmedicin på bred front inom hälso- och sjukvården kräver ett betydande nationellt åtagande och en samlad plan som både regeringen och regionerna är överens om.Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094