23948sdkhjf

Life science blir "death science" i nya Bond

I den senaste Bondfilmen, "No time to die", har filmskaparna tagit steget in i biologi och genforskning. Life science har aldrig varit dödligare...

I den nya Bondfilmen är mycket som vanligt. Bond stoppar fortfarande sina fiender genom att skjuta, spränga eller strypa.

Filmens superskurk förlitar sig däremot på avancerad bioteknik. Genom DNA-kartläggning, och med hjälp av så kallade nanobots, kan han förvandla vänner till fiender och kramar till dödliga vapen. Fler detaljer ska jag inte avslöja här, filmen är väl värd att ses.

Superskurken spelas förtjänstfullt av Oscarsvinnaren Rami Malek ("Freddie Mercury") och hans mesige men genialiske medarbetare av svenske David Dencik. Bond själv, Daniel Craig, har nog aldrig varit bättre eller mer mänsklig, och över lag är skådespeleriet av hög klass. Actionscenerna är förstås lika bra som många, musiken är av god Bond-klass och ljudeffekterna närmast genialiska.

Att sedan filmen beskriver hur närkontakt kan vara dödlig känns som en dramaturgisk lyckträff med tanke på att filmen till större delen skapades före pandemin...

Hur realistiskt filmskaparna skildrat DNA som både precisions- och massförstörelsevapen kan jag inte fullt ut bedöma, men det var lika skrämmande som underhållande att följa under två och en halv timme. Jag hoppas för allas vår sinnesfrid att filmen överdrev lite om vilka möjligheter DNA har som "Death science"!

Artikeln är en del av vårt tema om Recension.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.079