23948sdkhjf

Ökad smittspridning i Storbritannien – oro för "delta plus"

En ny och möjligen mer smittsam mutation av deltavarianten av sars-cov-2-viruset väcker oro, inte minst i Storbritannien där smittspridningen nu ökar.

Det senaste dygnet konstaterades drygt 49 000 nya smittade i Storbritannien, och samtidigt ökar antalet sjukhusinläggningar och dödsfall. Oron växer för en ny, kraftig våg av covid-19 i vinter, och från sjukvårdshåll kommer nu krav på återinförande av restriktioner.

Samtidigt växer uppmärksamheten kring den nya mutation kallad AY.4.2. eller "delta plus" som nu sprider sig.

Det rör sig om en mutation av deltavarianten som under september stod för närmare sex procent av de nya fallen i Storbritannien. Och andelen växer, enligt en rapport från landets hälsovårdsmyndigheter den 15 oktober.

Mutationen upptäcktes i laboratorium i juli i år, och forskning pågår om dess egenskaper.

Två experter Jeffrey Barrett vid Covid-19 Genomics Initiative på Wellcome Sanger Institute i Cambridge och professor Francois Balloux vid University College London Genetics Institute säger till Financial Times att de bedömer att mutationen är mellan 10 och 15 procent mer smittsam än den ursprungliga deltavarianten.

Francois Balloux vill dock tona ner farhågorna kring den nya mutationen.

Den kanske försvårar saker och ting, men den kan inte helt och hållet förklara ökningen av fall i Storbritannien, säger han till tidningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11