23948sdkhjf

Forskare kan ha hittat svaret på varför inte alla får covid-19

Trots exponering för sars-cov-2 får vissa ändå inte covid-19. Nu har forskare en teori om vad de beror på.

En studie som har publicerats i Nature visar att människor som har exponerats för sars-cov-2 men som testats negativt för covid-19 eller inte har antikroppar mot viruset, trots det har T-celler som reagerade på viruset.

I studien har forskare följt brittisk sjukhuspersonal och jämfört deras blodprover före och efter att de har exponerats för sars-cov-2 under första vågen av pandemin, med blodprov tagna från andra innan pandemin bröt ut och som därför inte exponerats för viruset.

Det visade sig att trots att sjukhuspersonalen inte hade en pågående infektion eller antikroppar ändå hade T-celler som reagerade mot viruset. Det kan tyda på att deras immunsystem har ett minne från andra coronavirus de har blivit exponerade för.

Förutom viruset som orsakar covid-19, finns fyra andra typer av coronavirus som orsakar vanliga förkylningar. Forskarna kunde se att sjukhuspersonalens T-celler reagerade och kände igen delar av viruset som också finns bland de fyra andra typerna.

Marcus Buggert, docent i immunologi vid Karolinska institutet, säger till SvD att det inte utifrån studiens resultat går att säga på befolkningsnivå hur många som har ett naturligt skydd.

Och eftersom studien gjordes i början av pandemin vet man inte heller om varianten delta kan slås ut av samma typ av T-celler, menar han.

Studien kan leda till att bredare vaccin tas fram för att i framtiden kunna ge ett bredare försvar mot olika typer av coronavirus, och att man då riktar sig mot T-celler istället för som idag mot spike-proteinet på coronavirusets yta.

Studien har endast hittat ett statistiskt samband mellan ett negativt covid-19-test och en ökning av en viss typ av T-celler. Det är, enligt Marcus Buggert, inte fastslaget att T-cellsvaret är orsaken till att vissa inte får covid-19 trots exponering. Men han säger att han har svårt att se någon annan förklaring.

Marcus Buggert talade om immunitet mot covid-19 på Life Science Swedens konferens Bioscience tidigare den här veckan. Här kan du se en video-intervju med honom från konferensen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Topplista innovationer: Turbuhalern tar läkemedlen till luftvägarna
Scandinavian Pharma rekryterar specialist inom biologiska läkemedel
Targinta skjuter på börsnotering: "Svåra marknadsförhållanden"
Topplista innovationer: Ögonbehandling blev fjäder i hatten för Pharmacia
Frågor och svar om Life Science Swedens innovationsrankning
Spermosens vd slutar
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.133