23948sdkhjf

Pfizers läkemedel mot covid-19 granskas av EMA för godkännande

Flera olika behandlingar mot covid-19 kan vara på väg mot godkännande i Europa. Den senaste i raden är Paxlovid som nu ska granskas av EMA.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA meddelar att de kommer att inleda en granskning av studiedata för Paxlovid före en eventuell ansökan om godkännande för försäljning. Paxlovid, utvecklat av Pfizer, är ett antiviralt läkemedel mot covid-19 som tas oralt.

Preliminära resultat tyder på att läkemedlet minskar behovet av sjukhusvistelse och risken för död jämfört med placebo när behandling ges tidigt i sjukdomsförloppet – högst fem dagar efter att symptom utbrutit.

Tidigare har Europakommissionen godkänt läkemedlen Ronapreve och Regkirona efter rekommendation av EMA. De två är de första monoklonala antikroppsläkemedlen som har godkänts som behandling mot covid-19.

Ytterligare ett monoklonalt antikroppsläkemedel, Xevudy (sotrovimab), utreds av EMA för en ansökan om marknadsgodkännande.

I början av november skrev Life Science Sweden om att molnupiravir blivit godkänt av brittiska läkemedelsmyndigheten MHRA som den första orala behandlingen mot covid-19. 

Och nu kommer EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP med råd som kan användas för att stödja nationella rekommendationer om eventuell försäljning av molnupiravir innan godkännande för försäljning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Läkemedel mot Parkinsons sjukdom ingår nu i högkostnadsskyddet
Kartläggning: Myt att life science-bolagen flyr utomlands
Capitainer startar samarbete med Astra Zeneca
Positivt EU-utlåtande för ny behandling mot psoriasis
Gynnsamma fas I-data för Active Biotechs ögondroppar
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.11