23948sdkhjf

Pfizers läkemedel mot covid-19 granskas av EMA för godkännande

Flera olika behandlingar mot covid-19 kan vara på väg mot godkännande i Europa. Den senaste i raden är Paxlovid som nu ska granskas av EMA.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA meddelar att de kommer att inleda en granskning av studiedata för Paxlovid före en eventuell ansökan om godkännande för försäljning. Paxlovid, utvecklat av Pfizer, är ett antiviralt läkemedel mot covid-19 som tas oralt.

Preliminära resultat tyder på att läkemedlet minskar behovet av sjukhusvistelse och risken för död jämfört med placebo när behandling ges tidigt i sjukdomsförloppet – högst fem dagar efter att symptom utbrutit.

Tidigare har Europakommissionen godkänt läkemedlen Ronapreve och Regkirona efter rekommendation av EMA. De två är de första monoklonala antikroppsläkemedlen som har godkänts som behandling mot covid-19.

Ytterligare ett monoklonalt antikroppsläkemedel, Xevudy (sotrovimab), utreds av EMA för en ansökan om marknadsgodkännande.

I början av november skrev Life Science Sweden om att molnupiravir blivit godkänt av brittiska läkemedelsmyndigheten MHRA som den första orala behandlingen mot covid-19. 

Och nu kommer EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP med råd som kan användas för att stödja nationella rekommendationer om eventuell försäljning av molnupiravir innan godkännande för försäljning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.156