23948sdkhjf

Corona-restriktioner kan komma tillbaka redan nästa vecka

Rekommendationerna om att undvika trängsel, bära munskydd i kollektivtrafiken och välja alternativa sätt att ta sig till jobbet kan komma att återinföras redan nästa vecka. Orsaken är den ökande smittspridningen i vår omvärld.

Vid en presskonferens på torsdagsmorgonen aviserade Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, att det inom kort kan bli nödvändigt att återinföra de allmänna råden om allas ansvar för att förhindra smitta av covid-19.

– Det skulle innebära att alla vuxna kan komma att uppmanas att undvika miljöer med trängsel, att hålla avstånd i offentliga miljöer, att om möjligt välja andra transportsätt än kollektivtrafik och att använda munskydd om trängsel inte går att undvika i kollektivtrafiken, sa hon.

Beskedet innebär också att arbetsgivare kan komma att rekommenderas att möjliggöra möten digitalt istället för fysiskt, vidta åtgärder för att personalen ska kunna hålla avstånd och göra det möjligt för anställda att i viss mån arbeta hemifrån.

– I ett senare skede, om smittspridningen skulle öka ytterligare, så finns förslag om ytterligare åtgärder, sa Karin Tegmark Wisell.

Folkhälsomyndigheten räknar med att återkomma med mer information om åtgärderna under nästa vecka.

Regeringen kommer ny "skyndsamt" att analysera det underlag som lämnats in av Folkhälsomyndigheten.

– Vi kommer att återkomma med en åtgärdsplan i närtid, sa socialminister Lena Hallengren (S) vid presskonferensen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078