23948sdkhjf

Hittills inga dödsfall i omikron i Europa

Inga dödsfall eller allvarliga sjukdomstillstånd har hittills rapporterats bland de personer i Europa som konstaterats vara infekterade med omikronvarianten av sars-cov-2-viruset. Det meddelar Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC.

Vid den senaste uppdateringen från söndagen hade 128 fall av virusvarianten bekräftats i totalt 17 länder i EU/EEA. Flest fall hade Portugal (34), Norge (19), Danmark och Nederländerna (18), Frankrike (16) och Tyskland (15).

Sverige hade på söndagen sju konstaterade fall. Ytterligare ett antal troliga fall av omikron är under utredningen i flera länder.

"Samtliga fall för vilka det finns tillgänglig information om allvarlighetsgraden var antingen asymptomatiska eller med milda symptom. Inga dödsfall har rapporterats bland dessa fall hittills", skriver ECDC på sin hemsida.

Myndigheten framhåller samtidigt att siffrorna fortfarande ska bedömas med försiktighet. Antalet fall hittills är för lågt för att man ska kunna dra några säkra slutsatser om hur allvarlig sjukdom omikronvarianten kan orsaka, och om den skiljer sig från tidigare virusvarianter i det avseendet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.111