23948sdkhjf

Statsministerns uppmaning: "Ta en krampaus"

Slopad karensdag, rekommendationer om att arbetsgivare ska tillåta visst hemarbete och användande av munskydd när det är trångt i kollektivtrafiken. Det är några av de nya regler och råd som gäller från och med onsdagen.

Det var nytillträdda statsministern Magdalena Andersson (S) som meddelade de nya rekommendationerna vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen. Hon pekade på den oroande utvecklingen i omvärlden med hög smittspridning och ökande belastning på sjukvården. Så illa är det ännu inte i Sverge.

Men alla behöver nu ta sin del av ansvaret för att vi ska hejda smittspridningen. Alla behöver dra sitt strå till stacken, sa hon.

De som ännu inte är fullvaccinerade uppmanade hon att, förutom att vaccinera sig, iaktta extra stor försiktighet och de strikta restriktioner som gäller för gruppen.

Men även de som är vaccinerade behöver nu vara extra försiktiga, sa hon.

De rekommendationer som kommer nu går att följa utan att ställa in hela livet. Däremot ska man vara särskilt försiktig. Till exempel: ta en krampaus från människor som du inte är absolut säker på har vaccinerat sig.

De nya rekommendationerna innebär att alla bör hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, särskilt inomhus. Man ska om möjligt undvika trängsel i kollektivtrafik, och vuxna bör använda munskydd om sådan trängsel inte går att undvika.

Regeringen kommer också under onsdagen att lämna in en remiss om vaccinbevis för fler verksamheter än vad som gällt hittills. Det handlar om exempelvis restauranger och gym.

De som driver serveringsställen ska se till att lokalerna är utformade så att trängsel undviks.

Arbetsgivare uppmanas att göra det möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra till exempel på möten, i fikarum och omklädningsrum, samt att göra det möjligt för anställda att i viss utsträckning arbeta hemifrån när arbetet så tillåter.

Om smittskyddsläget förvärras kraftigt har regeringen en åtgärdsplan i flera steg för att ytterligare skärpa rekommendationer och införa restriktioner på en rad områden.

Regeringen vill också tillfälligt slopa krav på läkarintyg för smittbärarpenning och återinföra riskgruppsersättning. Karensdagen ska också återigen slopas, föreslår regeringen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.096