23948sdkhjf

Covidbevis införs för inresa till Sverige

Nya åtgärder kopplade till covid-19-pandemin presenterades under en pressträff på torsdagen. För att resa in till Sverige från EES-länder krävs från och med tisdag covidbevis.

Under en pressträff med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell presenterades nya restriktrioner. 

– Nu ser vi att läget försämras. Den nya virusvarianten gör det svårt att förutse. smittspridningen framåt. Vi ligger nu en bit över scenario 1, sa Lena Hallengren, socialminister. 

Hon säger att fler åtgärder behöver vidtas innan jul för att få ned smittspridningen. Som tidigare meddelats har regeringen remitterat ett förslag om att införa vaccinpass på restauranger och gym. Men först kommer nya krav för resenärer till Sverige från EES-länder inklusive de nordiska länderna. 

– Krav på covidbevis införs för alla nordiska länder. Alla resenärer uppmanas att testa sig vid inresa til Sverige, sa hon. 

De nya kraven gäller från den 21 december. 

– Vi behöver förbereda oss för en förvärrad situation. I nästa vecka presenterar Folkhälsomyndigheten nya scenarior och nya besked kan också komma nästa vecka för att bromsa smittspridningen, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör Folkhälsomyndigheten.

Hon upprepar Lena Hallengrens besked om att alla som reser in i Sverige nu rekommenderas att testa sig vid ankomst. Och att vaccinpass krävs för inresande. Det betyder att man ska kunna uppvisa ett negativt pcr-test, vaccination eller en genomgången infektion. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.343