23948sdkhjf

EMA ger positivt utlåtande för Sobis covid-19-behandling

Svenska Sobis behandling av covid-19-orsakad lunginflammation har fått ett positivt utlåtande från EMA:s kommitté för humanläkemedel CHMP.

Beskedet innebär att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar EU-kommissionen att godkänna Kineret (anakinra) för behandling av covid-19.

– I en tid då många länders sjukvårdssystem fortfarande befinner sig under hårt tryck för att ta hand om extremt sjuka -patienter är dagens positiva utlåtande från CHMP en viktig milstolpe för behandlingen av covid-19 och om Kineret (anakinra) blir godkänt av Europeiska kommissionen kommer det att vara en välkommen nyhet för många européer, säger Ravi Rao, Head of Research & Development och Chief Medical Officer på Sobi, i ett pressmeddelande.

En covid-19-infektion kan leda till dödsfall på grund av en överreaktion från den smittade personens immunförsvar, ibland kallat "cytokinstorm". Anakinra, som idag används mot bland annat ledgångsreumatism, är ett antiinflammatoriskt läkemedel som riktar sig mot två cytokiner som spelar en viktig roll i covid-19-orsakad hyperinflammation.

Det positiva utlåtandet är grundat på resultat från en fas III-studie där tidig identifiering av lämpliga patienter följt av behandling med anakinra ledde till en relativ minskning med 64 procent av patienter som utvecklade svår sjukdom eller dog.

Anakinra används sedan tidigare för att behandla reumatoid artrit, kryopyrinassocierade periodiska syndrom, familjär medelhavsfeber och Stills sjukdom.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094