23948sdkhjf

Tummen upp för Pfizers vaccin mot pneumokocker

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté rekommenderar att EU-kommissionen godkänner Pfizers vaccin mot lunginflammation som orsakas av pneumocker.

PCV 20 heter vaccinet, som sedan i somras är godkänt i USA under namnet Prevnar 20 för förebyggande av invasiv sjukdom och lunginflammation hos vuxna 18 år eller äldre.

Om det godkänns inom EU skulle PCV 20 vara det enda konjugerade pneumokockvaccinet på marknaden för vuxna för att skydda mot de 20 serotyper som orsakar de flesta pneumokockinfektioner, säger Andreas Palmborg, medicinskt ansvarig för vacciner på Pfizer i Sverige, i ett pressmeddelande.

De kliniska studierna som det positiva utlåtande grundas på har delvis utförts i Sverige, där nio olika studiecentra deltog.

Sverige blev utvalt som prövningsland, som enda land utanför USA, eftersom vaccinstudier på vuxna tidigare framgångsrikt genomförts här, tillsammans med en relativt stor frisk äldre befolkning aktuella för vaccination inom studierna, säger Andreas Palmborg.

Föregångaren till PCV20 är Prevenar 13, som är det mest använda pneumokockvaccinet i världen och skyddar mot 13 serotyper. Det nya vaccinet är designat för att skydda mot dessa 13 samt ytterligare 7 serotyper.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063