23948sdkhjf

Nya restriktioner: "Jobba hemifrån och skippa nattklubbsfestandet under julhelgen"

Under tisdagen kom Folkhälsomyndigheten och regeringen med nya restriktioner inför jul. Hemarbete, inget nattklubbsfestande på nyår och sänkt deltagartak för allmänna sammankomster är några av de restriktioner som införs den 23 december.

Idag presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten nya restriktioner. Sverige har sett en ökad smittspridning de senaste veckorna och farhågorna är att antalet inskrivna på intensivvårdsavdelningarna återigen ska öka. Bland våra grannländer har restriktionerna redan skärpts rejält.

Under veckan har Lena Hallengren, socialminister, i flertalet medier sagt att restriktionerna inte kommer att bli lika hårda som hos våra grannländer och att det är okej att fira jul i år  med sina nära och kära – bara man följer rekommendationerna.

Idag kom ändå ett rejält paket med nya restriktioner. 

– Vi befinner oss i ett bekymmersamt läge. Vi ser en ökad belastning på sjukvården och spridningen av omikronvarianten är bekymrande. Men vi ser att de som får en tredje dos får ett bättre skydd. Nu handlar det om att få ned smittspridningen och att vinna tid, sa Magdalena Andersson under en pressträff. 

Hon fortsatte:

– Vi behöver nu ta ett gemensamt ansvar och att vi anpassar oss efter den verklighet som råder. Vi måste återigen göra en kraftansamling tillsammans. 

Magdalena Andersson var tydlig när hon pratade om vaccinering.

– Uppmaningen är väldigt tydlig. Är du inte vaccinerad, vaccinera dig nu. Har du tagit två doser, boka in den tredje dosen så snabbt du kan.

Från den 23 december ska alla som har möjlighet arbeta hemifrån. På krogar och restauranger ska alla sitta ned och serveringen ska ske vid borden. Dessutom ska det vara en meter mellan sällskapen. Nattklubbsfestandet på nyårsafton och på hemvändarkvällar i jul kommer inte att bli av, enligt Magdalena Andersson.

Det här är de restriktioner som införs den 23 december:

 • Alla bör undvika miljöer med trängsel.

 • Alla bör arbeta hemifrån i den mån som arbetet tillåter.

 • För mässor, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person.

 • Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.

 • Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.

 • Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen och avstånd mellan olika sällskap krävs.

 • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.

 • Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.

 • Vid tillställningar på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

Folkhälsomyndigheten hemställer även till regeringen att fatta beslut om följande krav:

 • Maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster

 • Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik

 • Krav på negativt covidtest som är max 48 timmar gammalt för utländska medborgare som reser in i Sverige. Gäller från 12 års ålder.

Idag är det ett år sedan det första covid-19-vaccinet godkändes i Sverige och den första dosen delades ut den 27 december 2020. Hittills har 81,1 procent av de från tolv år och äldre fått två doser vaccin.

Närvarande under tisdagens pressträff var statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren, finansminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell

Artikeln är en del av vårt tema om Covid-19.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096