23948sdkhjf

Nya regler för karantän och testning införs omedelbart – här är grupperna som berörs

På en pressträff under torsdagen meddelade myndigheterna att karantänreglerna för covid-19 ändras. Sju dagars karantän sänks till fem dagar. De nya reglerna börjar gälla direkt.

Idag syns ingen skillnad på vem som blir sjuk, mellan ovaccinerade och vaccinerade. Skillnaden syns dock i allvarlig sjukdom. 

Vaccinet skyddar ännu väldigt väl mot allvarlig sjukdom. Det skiljer ungefär tio gånger mellan de ovaccinerade och de vaccinerade om du blir allvarligt sjuk eller inte av covid-19. Vaccinet fungerar också mycket väl mot att avlida av covid-19, i alla åldersgrupper, sa Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. 

För att samhället ska kunna fungera kommer nu myndigheterna med nya karantänregler. Sju dagars karantän om någon i familjen fått positivt covid-19-test är nu förbi. 

– Tiden för att stanna hemma när någon är sjuk i hushållet kortas till fem dagar räknat från den dagen då personen blir sjuk. De sista två dagarna ska man vara helt frisk. Om du inte har kunnat testa dig, gäller samma regler – du är hemma i fem dagar och de sista två dagarna ska du vara feberfri och frisk, sa Sara Byfors.

Det finns inte kapacitet för den höga testningsgraden och myndigheterna har nu därför omvärderat hur testning ska ske. 

De som främst ska testas är de som är i medicinska behov, de som arbetar inom hälso- och sjukvården samt inom äldreomsorgen. 

Personer med symtom vars arbete kräver fysisk närvaro ska också forsättningsvis testas samt elever i grund- och gymnasieskolan och motsvarande skolformer. 

Har du fått positivt på ett självtest ska du se dig som sjuk i covid-19 och du behöver inte göra ett PCR-test. Har du fått ett negativt svar på självtestet, men känner dig sjuk ska du vara hemma i fem dagar. 

Särskilda karantänsregler kommer också att gälla för nyckelpersoner inom samhällsviktiga yrken. Där gäller undantag för att kunna gå till skolan eller arbetet. Om personen är vaccinerad med tre doser eller varit sjuk i covid-19 under de senaste tre månaderna kan de gå till arbetet och skolan även om någon i hemmet är sjuk.

Yrkesgrupper som kan tänkas innefattas av de nya karantänsreglerna, enligt Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB:

Poliser på ledningscentral, trafikledning och lotsning, informations- och ledningscentraler, personer som arbetar inom styrning och övervakning, distribution av el, kylgas, dricksvatten och rening av avloppsvatten. Kriminalvården och personal på Migrationsverkets förvar finns också med på listan. 

Här kan du läsa hela listan på yrkesgrupper som omfattas av de nya karantänsreglerna.

Medverkande på pressträffen var Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB och Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.

Artikeln är en del av vårt tema om Covid-19.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157