23948sdkhjf

Spotify och vaccinbråket – detta har hänt

En superhajpad podcast, ett öppet brev från 270 amerikanska hälsoexperter och en protesterande gammal rockare med rutig flanellskjorta har toppat tidningar och nyhetssajter på sistone. Men vad var det egentligen som utlöste jättebråket och gjorde att Spotify på sina håll nu ses som ett hot mot folkhälsan?

Stormen brakade loss i slutet av december, sedan ett nytt avsnitt av podden The Joe Rogan Experience laddats upp på musikplattformen Spotify.

Joe Rogan, som tidigare bland annat arbetat som kampsportkommentator, ståuppkomiker och skådespelare, har gjort sig känd för kontroversiella åsikter om covid-19-pandemin tidigare. Men hans podd drar mängder av lyssnare – omkring 11 miljoner per avsnitt – vilket fått Spotify att, enligt uppgift, betala närmare en miljard kronor för rätten att publicera den.

Vilket den svenska grundaren Daniel Ek nu möjligen ångrar. För det aktuella avsnittet innehöll en nu hårt kritiserad intervju med virologen och vaccinmotståndaren Robert Malone, en man som tidigare var inblandad i utvecklingen av mRNA-vaccin, men som hoppade av. Han har sedan dess anklagats för att sprida desinformation om vaccinet, vilket bland annat fått honom avstängd från Twitter. Malone har exempelvis jämfört kraven på covidvaccination och restriktioner med nazisternas förintelseläger.

I poddavsnittet sa Malone bland annat att det var en masspsykos som fått folk att tro på vaccinets effektivitet. Han påstod även att sjukhusen hade ekonomiska intressen i att felaktigt diagnostisera dödsfall som orsakade av covid-19.

Joe Rogan berättade då att han också hört ryktena om att det fanns ekonomiska incitament och att sjukhusen fick betalt av staten för varje person som dör i covid-19.

– Det är inga rykten, svarade Malone, och fortsatte podden igenom att sprida liknande konspirationsteorier.

Kritiken lät inte vänta på sig. I ett öppet brev till Spotify uttryckte 270 amerikanska läkare, sjuksköterskor, professorer och forskare inom medicinsfären oro över att musikplattformen spred samhällsfarlig desinformation. De framhöll också att Joe Rogan har en besvärande historia av att sända ut desinformation, speciellt om covid-19.

"Alltigenom covid-19 pandemin har Joe Rogan vid upprepade tillfällen spritt vilseledande och falska påstående på sin podcast, vilket framkallar misstroende mot vetenskap och medicin. Han har avskräckt unga människor och barn från att vaccinera sig, felaktigt påstått att mRNA-vacciner är "genterapi" och förespråkat användning utan indikation av ivermektin för att behandla covid-19 (tvärtemot FDA:s varningar)", står det i brevet, där Spotify uppmanas att omedelbart införa en tydlig policy för att moderera desinformation på sin plattform.

Någon omedelbar reaktion kom inte från Spotify.

Istället började artister som har sin musik på Spotify att protestera högljutt. Först ut var Neil Young, den idag 76-årige kanadensiske rockartisten, som krävde att all hans musik skulle raderas från musikplattformen.

De kan ha Rogan eller Young. Inte båda två”, skrev han i ett brev till sitt skivbolag, som även publicerades på hans hemsida.

”Jag gör det här eftersom Spotify sprider felaktig information om vaccin, något som kan vara potentiellt dödligt för dem som tror på denna desinformation”, skrev han.

Spotify bekräftade senare avsikten att ta bort Youngs musik från plattformen, men ännu i början av februari låg den kvar.

Samtidigt har en rad andra artister sällat sig till protesten och hotar att lämna Spotify. Bland dem finns singer/songwritern Joni Mitchell, soulsångerskan India Arie, Neil Youngs förre bandkollega Graham Nash och Nils Lofgren, som spelat gitarr med både Bruce Springsteens E Street Band och Neil Youngs kompband Crazy Horse.

Ett lite annorlunda "hot" kommer från artisten James Blunt, som i ett tweet meddelade han kommer att släppa ny musik på Spotify om inte Joe Rogans podd tas ned.

Efter flera veckors turbulens svarade till sist Spotifys vd Daniel Ek och utlovade förändringar. "Det har varit mycket tal om information kring covid-19 på Spotify. Vi har hört kritiken och genomför nu förändringar för att bidra till att bekämpa desinformation", skrev han på twitter.

Bland annat ska alla poddar på plattformen som diskuterar covid-19 förses med länkar till en hubb med vetenskaplig information om covid-19 och pandemin.

Även Joe Rogan har svarat på kritiken.

– Jag försöker inte främja desinformation, jag försöker inte vara kontroversiell, säger han i ett videoklipp, och fortsätter:

– Jag har aldrig försökt att göra något annat med podden än att prata med folk.

Joe Rogan säger också att han i fortsättningen kommer att sträva efter att släppa fram läkare med olika åsikter om vaccin och covid-19.

Om detta räcker för att blidka de protesterande artisterna – ja, det återstår att se.

Uppdatering 5/2-2022: Under dagen har flera medier rapporterat att Spotify har tagit bort 70 avsnitt av The Joe Rogan Experience. Det är dock inte kopplat till kritiken av hans avsnitt om vaccin mot covid-19 utan om att det blivit känt att han gjort rasistiska uttalanden i tidigare avsnitt av sin podcast.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Viss effekt av Alzheimers-behandling bekräftas i studie – Bioarctic stiger på börsen
Astra Zeneca köper immunterapibolaget Neogene i miljardaffär
Svensk export av läkemedel ökar kraftigt
Här är hela listan – De viktigaste svenska medicininnovationerna
Magmedicinen som blev 90-talets största blockbuster
Bubblarna på innovationslistan
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.125