23948sdkhjf

Novavax proteinvaccin ska få skeptiker att tänka om

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu proteinvaccinet från Novavax mot covid-19 som ett alternativ till mRNA-vaccinerna som erbjuds sedan tidigare. En viktig beståndsdel i Novavax vaccin tillverkas i Uppsala.

Vaccinet från Novavax godkändes av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i december, och svenska Folkhälsomyndigheten (FHM) har nu beslutat att rekommendera det för personer som är 18 år och äldre.

Novavax vaccin är av en annan typ än de övriga covidvaccin som hittills godkänts i EU, de två mRNA-vaccinen från Pfizer/Biontech och Moderna samt de två vektorbaserade vaccinen från Astra Zeneca och Janssen.

Nuvaxovid är ett rekombinant proteinvaccin där spikprotein i form av nanopartiklar kombinerats med ett särskilt adjuvans som utvecklats i Sverige och bland annat tillverkas i företagets anläggning Uppsala, som Life Science Sweden tidigare berättat.

I Sverige finns fortfarande drygt en miljon svenskar som inte har vaccinerat sig mot covid-19. FHM hoppas nu de ovaccinerade personer som varit skeptiska mot den relativt nya mRNA-tekniken nu ska våga vaccinera sig.

– Det är viktigt att alla som omfattas av rekommendationerna och kan vaccinera sig mot covid-19 gör det. Det är och förblir det viktigaste verktyget för att hålla pandemin under kontroll, och vaccinet skyddar både dig själv och andra. Nu har vi både mRNA-vaccinerna och ett proteinbaserat vaccin, de är alla säkra och effektiva, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på FHM, i ett pressmeddelande.

Nuvaxovid ges i två doser och kan förvaras i kylskåpstemperatur. Ett avtal finns på plats om leverans av fyra miljoner doser till Sverige under 2022-2023.

Kommentera en artikel (7)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078