23948sdkhjf

Novo Nordisk donerar pengar till professur i diabetologi på KI

Karolinska institutet får en donation på 21 miljoner kronor till en professur i klinisk diabetologi från Novo Nordisk

Donationen från Novo Nordisk möjliggör en mycket efterfrågad satsning inom ett område där behovet av kunskapsutveckling är stor och den blir en viktig del av Karolinska institutets forskning kring livsstilssjukdomar, säger Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter: 

– Genom detta initiativ kan vi skapa bättre förutsättningar för att ta fram mer kunskap och bättre behandling och vård. Ytterst ger det här konkret patientnytta och visar fördelen med en fungerande samverkan mellan akademi och näringsliv.

442 miljoner människor är drabbade över världen och diabetes är en av de stora folksjukdomarna. I Sverige finns över en halv miljon personer med en diabetesdiagnos. De flesta av dem lider av typ 2-diabetes, cirka 85 till 90 procent. Utöver påverkan på människors liv landade kostnaden för diabetes och dess följdsjukdomar på över 18 miljoner kronor förra året.

Under pandemin har gruppen med en diabetesdiagnos varit starkt överrepresenterad bland de patienter som fått intensivvård vid en covid-19-infektion.

Med donationen kan Karolinska institutet rekrytera en forskare inom klinisk diabetologi som kan lägga grunden för utökad diabetesforskning. En ny centrumbildning är under uppbyggnad vid Karolinska institutets Campus Syd i Flemingsberg.

Att professuren har en långsiktig finansiering ger en stabil grund och möjliggör också att vi snabbt kan komma igång med en rekrytering. Tack vare donationen kan vi stärka KI:s kompetens avsevärt inom området och den innebär också att diabetesforskningen i Sverige kan ta steg framåt. Att utveckla bättre behandlingsmetoder, få en ökad förståelse för komplikationer och en större kunskap om sjukdomen generellt kommer att gynna många patienter framöver, säger Petter Höglund, prefekt vid Institutionen för medicin Huddinge, i pressmeddelandet.

Novo Nordisk skriver i en kommentar att företagets mål är att besegra diabetes och andra kroniska sjukdomar och att satsningar på forskning inom området är en grundläggande förutsättning för att nå det målet.

Vi är oerhörd glada att kunna vara med och bidra till ny, spännande forskning inom diabetologi. Diabetes är en komplex sjukdom och för att nå framsteg inom behandling och preventiva åtgärder är det viktigt att många starka aktörer agerar tillsammans, säger Niels Abel Bonde, vd för Novo Nordisk i Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109