23948sdkhjf

30 miljoner till ukrainska forskare

”Det här är en möjlighet att ge oskyldigt utsatta människor en möjlighet”. Det säger Lars Hultman, vd för SFF, som sent igår kväll skapade en utlysning på 30 miljoner kronor för ukrainska forskare.

Från och med idag kan ukrainska forskare som har kommit till Sverige ansöka om bidrag för att bedriva forskning här. Stiftelsen för Strategisk Forskning, SFF, vänder sig till ukrainska medborgare med en doktorsexamen. Utlysningen på 30 miljoner kronor ska i första hand gå till lön för den anställde, och forskaren måste anställas av ett svenskt universitet eller forskningsinstitut under projekttiden.

– Alla universitet i Ukraina är stängda nu och folk drivs på flykt – det finns stora mängder ukrainska forskare som nu inte kan bedriva forskning. Vi ser utifrån vårt ändamål att stödja forskning att vi på det här sättet kan hjälpa forskare i förskingringen att fortsätta att verka, men på svenska lärosäten, säger Lars Hultman, vd för SSF till Life Science Sweden.

Ansökan kan skickas in under hela 2022 och projektet starta som senast 2023. Den enskilde kan ansöka om tre miljoner kronor och projektet kan hålla på i upp till tre år. En avsiktsförklaring – Letter of Intent, ska lämnas in av den svenska värdinstitutionen.

– Det ska vara enkelt att ansöka för forskarna. Men de forskare som nyss anlänt till Sverige behöver få en kontakt med ett lärosäte. Sedan ligger ansvaret på lärosätet och att de kan visa upp att de har som avsikt att anställa, i någon anställningsform. Vi har varit generösa med sättet den ukrainske forskaren kan anställas på för att underlätta, säger han.

Hur stort söktryck förväntar ni er?
– För mig personligen är det inte söktrycket som driver mig, utan det är att ge en möjlighet till oskyldigt utsatta människor. Vi har gjort riktade satsningar förut, men Ukrainasatsningen är något mycket mer. Det här kan innebära en existentiell grund för akademisk frihet.

De forskare som kan söka om bidrag ska bedriva forskning inom naturvetenskap, teknik eller medicin. Beslut om bidrag tas inom en månad från att ansökan kommit in till SSF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125