23948sdkhjf

IVO-kritik mot hur flytten av postcovidvård från Solna gick till

Avvecklingen av mottagningen för postcovid vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna var inte patientsäker. Det menar IVO, som bland annat påpekar att riskanalys saknades och att hundratals remisser blev liggande på hög.

Mottagningen för patienter med post-akut covid-19-syndrom drogs igång under 2020 på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Men redan i april året därpå togs beslut om att den skulle avvecklas och att patientgruppen skulle flyttas till en mottagning i Huddinge.

I samband med förändringen fick IVO, Inspektionen för vård och omsorg, in tips och anmälningar om negativa effekter på vårdkvalitet och patientsäkerhet, vilket ledde till att en granskning inleddes.

Den är nu klar, och slutsatsen är ingen rolig läsning för de ansvariga.

"Region Stockholm har brustit i att planera, leda och kontrollera verksamheten i samband med förändringen", skriver myndigheten i sitt beslut som Life Science Sweden har tagit del av.

IVO anser att Region Stockholm inte säkerställde att förändringen skedde på ett patientsäkert sätt, bland annat för att ingen riskanalys gjordes i samband med planeringen.

När förändringen inleddes våren 2021 fanns redan mellan 450 och 500 icke bedömda remisser, varav många legat orörda i flera månader.

"Ansamlingen av remisser och patienter i väntan på nybesök förvärrades i och med beslutet att mottagningen i Solna endast skulle ta emot patienter på återbesök, samtidigt som mottagningen i Huddinge då inte uppnått sin planerade kapacitet", konstaterar IVO, som anser att Region Stockholm borde ha säkerställt kapaciteten inför beslutet om förändringen.

Lisa Norén, talesperson för Läkare till Läkare, som är ett nätverk för läkare med postcovid, håller med om kritiken.

– Det är tydligt att regionens oförmåga att utreda förutsättningarna för patientsäkerheten bidrog till att vårdköerna växte. Patienter for illa och många lämnades i ovisshet, säger hon i ett pressmeddelande.

Life Science Sweden söker ansvariga på Region Stockholm för en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.173