23948sdkhjf

NT-rådet: Immunterapi bör användas efter njurcancerkirurgi

NT-rådet rekommenderar regionerna att använda immunterapin Keytruda efter operation för njurcancer.

Kontrollpunktshämmare, den form av immunterapi som 2018 belönades med Nobelpriset i medicin, har sedan några år tillbaka varit godkänd och rekommenderad som behandling vid njurcellscancer.

Nu rekommenderas regionerna för första gången att använda en sådan behandling i förebyggande syfte efter operation för njurcancer. Det gäller kirurgi där njuren helt eller delvis har tagits bort och det finns en ökad risk för återfall. Rekommendationen framgår av ett yttrande från NT-rådet till regionerna.

Dagens standard efter operation vid njurcellscancer är att övervaka patienten för att tidigt kunna upptäcka om en ny tumör uppstår, men nu rekommenderas alltså regionerna att ge behandling förebyggande för att hindra att cancer uppstår igen.

Det är MSD:s immunterapi Keytruda (pembrolizumab) som nu rekommenderas som adjuvant behandling, tilläggsbehandling.

Rekommendationer om ett läkemedel från NT-rådet har tre nivåer: att läkemedlet bör, kan eller inte ska användas. I det här fallet anser NT-rådet att Keytruda bör ges. ”Keytruda bör användas eftersom effekten bedöms kliniskt relevant vid ett tillstånd med hög svårighetsgrad”, skriver rådet i sitt yttrande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094