23948sdkhjf

Spanska Hipra kan bli nästa covidvaccin i EU

Ett spanskt boostervaccin mot covid-19 har nu börjat prövas av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i en löpande granskning.

Hipra heter vaccinet, som blir det elfte i ordningen som blir föremål för en "rolling review" i EU. Det rör sig om ett proteinbaserat vaccin som utvecklats av det spanska företaget Hipra Human Health som ett boostervaccin, avsett för vuxna som redan är fullvaccinerade med andra covid-19-vaccin.

Det är EMA:s kommitté för humanmedicin, CHMP, som beslut att starta en rolling review baserat på resultat från såväl labbstudier som kliniska studier.

Preliminära resultat tyder på att Hipra (även kallat PHH-1V) ger ett immunsvar som är effektivt mot sars-cov-2, inklusive varianter som omikron.

EMA:s utvärdering kommer att pågå tills dess att det finns data nog för att avgöra om fördelarna med vaccinet uppväger eventuella risker.

Sedan tidigare är följande vaccin under granskning inom EU: Sputnik (virusvektor), Vero Cell (inaktiverat helvirusvaccin), Vidprevtyn (proteinbaserat) och VLA 2001 (inaktiverat helvirusvaccin), läs mer i tidigare artikel i Life Science Sweden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125