23948sdkhjf

Studie: Ovanligare med återinfektion i covid hos barn än hos vuxna

Återinfektioner i covid-19 förekom mer under deltavågen än under alfavågen och barn återinfekterades i lägre utsträckning än vuxna, enligt en ny studie.

Det är sedan tidigare känt att barn löper lägre risk för svår infektion i covid-19 än vuxna. I en ny studie som publicerats i Lancet Child & Adolescent Health har brittiska forskare undersökt om barn också är mer skyddade mot återinfektion i covid-19.

I studien har forskarna utgått från nationella brittiska data från covidprovtagning från den 27 januari 2020 till den 31 juli 2021. Genom att samköra uppgifter om återinfektionsfallen med data från den brittiska sjukvården och intensivvården samt register om dödsorsak kunde forskarna också få fram kopplingen till svår covid-19.

Studieförfattarna konstaterar att frekvensen av återinfektion i stort har följt samhällsspridningen.

Sammantaget kunde 2 343 återinfektioner identifieras hos barn och ungdomar 16 år eller yngre under studieperioden. Under samma period skedde cirka 688 000 primära infektioner med covid-19 i samma åldersgrupp.

Enligt studieresultaten var risken för återinfektion för vuxna 0,73 procent. Hos barn och ungdomar var risken lägre, särskilt i den yngsta åldersgruppen.

För barn till 0-5 år var det endast 0,18 procent som infekterades mer än en gång med covid-19. Motsvarande siffra för barn 5-11 år var 0,24 procent och för åldersgruppen 12-16 var det 0,49 procent som infekterades mer än en gång.

Återinfektion med covid-19 var betydligt vanligare under den våg med covid-19 som dominerades av deltavarianten av viruset än under den våg som dominerades av alfavarianten. Forskarna föreslår att det har att göra med att alfavarianten är mer lik tidigare varianter av sars-cov-2, vilket kan göra den lättare att identifiera och eliminera för immunförsvaret. Resultaten pekar också på att återinfektion är kopplad till uppkomsten av nya varainter av sars-cov-2.

Återinfektioner medför, enligt studien, inte ökad risk för allvarlig sjukdom hos barn.

Läs studien i Lancet Child & Adolescent Health:

Risk of SARS-CoV-2 reinfections in children: a prospective national surveillance study between January, 2020, and July, 2021, in England

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.079