23948sdkhjf

Ny studie: Ingen effekt av ivermektin mot covid-19

Det omdiskuterade antiparasitläkemedlet ivermektin har förts fram som en alternativ behandling mot covid-19. Men enligt en ny studie har behandlingen ingen effekt på risken för allvarlig sjukdom.

Studien, som publicerats i New England Journal of Medicine, utfördes på 12 sjukvårdskliniker i Brasilien. Där jämfördes drygt 1 350 patienter i ett tidigt stadium av covidinfektion, varav hälften behandlades med ivermektin och hälften fick placebo.

Slutsatsen blev att behandling med ivermektin inte resulterade i lägre incidens av sjukinläggning hos patienterna.

 Det finns inga tecken på att behandlingen har några fördelar, säger Dr. David Boulware, expert på infektionssjukdomar vid University of Minnesota, till New York Times.

Ivermektin har länge använts som antiparasitmedel för hästar och hundar, och läkemedlet är även godkänt i EU som behandling av människor mot vissa inälvsparasiter samt mot hudsjukdomen rosacea.

Tidigt under pandemin presenterades ett antal studier som indikerade att höga doser av ivermektin kunde hämma sars-cov-2-viruset. Skeptiker invände att effekten uppnåddes tack vare mycket höga koncentrationer av läkemedlet på nivåer långt över vad som är säkert för patienten.

I bland annat USA började vissa läkare skriva ut läkemedlet mot covid-19, trots att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA starkt avrådde från det. Bland dem som talade sig varma för behandlingen finns den hajpade och hårt kritiserade amerikanske podcastvärden Joe Rogan och Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA avråder, i likhet med FDA, från att använda ivermektin mot covid-19.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078