23948sdkhjf

Barncancerfonden finansierar 30 forskartjänster

Barncancerfonden satsar 66 miljoner kronor för att öka kunskapen om barncancer. Pengarna ska gå till 30 forskartjänster inom barncancerområdet.

– Forskningen om barncancer går framåt och överlevnaden för barncancerdrabbade har ökat till 85 procent, men kampen mot barncancer är inte över. Mer forskning krävs och vi är därför stolta över att kunna erbjuda finansiering till 30 framstående forskare på området, säger Britt-Marie Frost, forskningschef på Barncancerfonden i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet brukar de forskare som finansieras med forskartjänster inom barncancerområdet stanna kvar inom området även efter att finansieringen tagit slut. Närmare 80 procent stannar.

Av de 66 miljoner kronor som beviljas kommer en fjärdedel av finansieringen gå till forskning om neuroblastom som främst drabbar små barn. Cirka 20 barn i Sverige insjuknar varje år.

Trots många framsteg är neuroblastom en av de barncancerdiagnoser som inte haft samma utveckling som flera andra barncancerdiagnoser det senaste decenniet. Det känns därför extra bra att flera av de forskare som nu beviljas tjänster kommer ägna sig åt forskning kring sjukdomen, säger Britt-Marie Frost.

Varje år delar Barncancerfonden ut mellan 260 till 300 miljoner kronor till forskning och organisationen är den största finansiären av svensk barncancerforskning. Just nu finansieras 124 pågående forskningstjänster och 224 pågående forskningsprojekt av Barncancerfonden.

Så fördelas tjänsterna:

Karolinska institutet: 12 tjänster
Göteborgs universitet: 4 tjänster
Karolinska universitetssjukhuset: 3 tjänster
Skånes universitetssjukhus: 3 tjänster
Lunds universitet: 2 tjänster
Uppsala universitet: 2 tjänster
Sahlgrenska universitetssjukhuset: 1 tjänst
Akademiska sjukhuset, Uppsala: 1 tjänst
Marie Cederschiöld högskola: 1 tjänst
Närhälsan Bollebygd Rehabmottagning: 1 tjänst

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078