23948sdkhjf

Studie bekräftar ökad risk för myokardit efter mRNA-vaccin

Risken att drabbas av hjärtmuskelinflammation är högre efter två doser av Modernas covidvaccin än efter vaccinet från Pfizer/Biontech, visar en stor nordisk studie. I bägge fallen är dock biverkningen mycket sällsynt.

Signaler om ökad risk för inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck fick Folkhälsomyndigheten att vid årsskiftet 2022 pausa användningen av Modernas vaccin för personer under 30 år.

Nu bekräftar gemensamma analyser gjorda av Läkemedelsverket och andra nordiska myndigheter att det finns en ökad förekomst av hjärtmuskelinflammation, myokardit, hos framförallt unga män som vaccinerats med någon av mRNA-vaccinerna Comirnaty från Pfizer/Biontech eller Spikevax från Moderna.

– Jämfört med ovaccinerade män i åldrarna 16–24 år förekom det mellan 4 och 7 extra fall av myokardit per 100 000 vaccinerade inom 28 dagar efter andra dos av Comirnaty. Efter andra dos av Spikevax var samma siffra mellan 9 och 28 extra fall, säger Rickard Ljung, professor och läkare på Läkemedelsverket och ansvarig för studien, i ett pressmeddelande.

Det innebär att det för män i åldern 16-24 år är 15 gånger vanligare med myokardit efter Modernas vaccin och 5 gånger vanligare efter Pfizers vaccin jämfört med ovaccinerade.

Även för unga kvinnor noterades en förhöjd risk för myokardit efter vaccinering med mRNA-vaccinerna, dock i betydlig lägre grad än hos männen.

Myndigheterna som deltog i studien är Statens Serum Institut i Danmark, Institutet för hälsa och välfärd i Finland, Folkehelseinstituttet i Norge och Läkemedelsverket i Sverige. Studien har publicerats i Jama Cardiology.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109