23948sdkhjf

Slutförd ansökan för alzheimerkandidat lyfte Bioarctics aktie

Den svenska läkemedelsutvecklaren Bioarctic tog ett rejält skutt på börsen på tisdagen efter nyheten att partnern Eisai slutfört sin ansökan hos FDA för bolagens gemensamma alzheimerkandidat. Om FDA godkänner ansökan innebär det klirr i kassan för Bioarctic.

Bioarctic meddelande natten till tisdagen att bolagets samarbetspartner sedan 2005, japanska Eisai, nu har slutfört och lämnat in den stegvisa registreringsansökan under ett accelererat förfarande, och ansökt om en så kallad Priority Review för lecanemab, en behandling mot Alzheimers sjukdom.

Om och när FDA accepterar ansökan som komplett har Bioarctic rätt till en milstolpsersättningen mot 15 miljoner euro, motsvarande omkring 159 miljoner kronor.

Jag är imponerad av våra kollegor på Eisai och deras kontinuerliga arbete för att hjälpa patienter och närstående som lever med Alzheimers sjukdom. Slutförandet av den stegvisa registreringsansökan är en viktig milstolpe för att potentiellt kunna erbjuda nya behandlingsalternativ, säger Gunilla Osswald, vd för Bioarctic, i ett pressmeddelande.

Tisdagens besked togs emot mycket positivt av marknaden och vid lunchtid hade Bioarctics aktie stigit med över 12 procent. Tidigare i år har företagets aktievärde påverkats negativt av motgångarna för det amerikanska företaget Biogens alzheimerläkemedel Aduhelm.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.062