23948sdkhjf

Gamla möss fick bättre minne med hjälp av ung hjärnvätska

Injektioner med hjärnvätska från yngre möss kan förbättra minnet hos äldre möss, enligt en internationell studie, som väcker hopp om framtida behandlingar mot demensproblem hos människor.

Forskarna tog vätska från tio veckor gamla möss, och injicerade den i möss som var 18 månader gamla. När de äldre mössen sedan fick genomgå tester visade det sig att deras minne förbättrats avsevärt.

 Det var en överraskande stor förbättring, säger Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Sahlgrenska akademin och en av forskarna bakom studien, till Vetenskapsradion i P1.

Analyser visade att hjärnvätskan hos de unga mössen innehåller ett protein som stimulerar tillväxten av myelin, ett fetthölje kring nervcellsutskotten som gör att nervimpulserna kan fortplanta sig snabbare. I en åldrande hjärna försämras ofta dessa höljen, vilket kan bidra till kognitiva problem.

Forskarna bakom studien hoppas nu att proteinerna som de upptäckt ska bli en måltavla för framtida behandlingar mot demensrelaterade problem hos människor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094