23948sdkhjf

Bakslag för Valneva: EU vill säga upp vaccinavtal

Det franska läkemedelsföretaget Valneva, med tillverkning i Sverige, har meddelats av EU-kommissionen att kommissionen avser avbryta det köpavtal som EU har med Valneva som gäller ett stort antal doser av vaccin mot covid-19.

EU har, enligt tidigare uppgifter, tecknat ett avtal med Valneva som innebär att unionen kan köpa in närmare 27 miljoner doser av företagets vaccin VLA2001 i år, och totalt 60 miljoner doser, förutsatt att vaccinkandidaten får nödvändiga godkännanden.

EU-kommissionen har nu informerat Valneva om att den avser säga upp det avtalet, uppger företaget.

”EU-beslutet är beklagligt, särskilt som vi fortsätter att få meddelanden från européer som letar efter en mer traditionell vaccinlösning”, säger Thomas Lingelbach, vd för Valneva i en presskommentar.

Han uppger också att företaget har inlett en dialog med medlemsländer som är intresserade av Valnevas vaccin.

”Valneva fortsätter att tro att vår vaccinkandidat VLA2001 kan ge ett viktigt bidrag till kampen mot covid-19 och komplettera befintliga vacciner med en inaktiverad helvirusstrategi”, säger han.

Valnevas vaccin är det enda som är byggd på ett inaktiverat virus av de vaccin mot covid-19 som genomgår kliniska prövningar i Europa just nu. Det är en traditionell och beprövad vaccinteknik, som sedan tidigare används för de flesta influensavaccin och för många barnvaccin.

Så sent som i april invigdes Valnevas nya fabrik i Solna i närvaro av bland annat Lena Hallengren, som Life Science Sweden tidigare skrivit om. 

Life Science Sweden söker Valnevas svenska vd Janet Hoogstraate för en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11