23948sdkhjf

Få tar det nya covidvaccinet – men en region går helt emot strömmen

Nästan en och en halv miljon doser av Novavax vaccin mot covid-19 har levererats till Sverige. Men inte ens 6 000 har gått åt. En region sticker dock ut. I Region Jönköping har uppseendeväckande många fler tagit det proteinbaserade vaccinet.

Vaccinet Nuvaxovid har varit tillgängligt i Sverige sedan den 8 mars. Det är ett proteinbaserat vaccin, som tagits fram med hjälp av en beprövad och traditionell process, till skillnad från vaccinerna från Pfizer/Biontech respektive Moderna, som bygger på den nyare mRNA-tekniken.

Hittills har den amerikanska tillverkaren Novavax levererat 1 471 100 doser till Sverige. En förhoppning har funnits om att man skulle kunna nå tidigare vaccinskeptiker, men intresset har varit påtagligt svagt.

Fram till och med den 17 maj, då vaccinet varit tillgängligt i en bra bit över två månader, hade totalt endast 5 928 doser getts i Sverige, enligt statistik som Life Science Sweden begärt ut från Folkhälsomyndigheten.

I Norrbotten har exempelvis bara 12 personer fått vaccinet, i Jämtland 14 och i Blekinge 16. Inte heller i storstadsregionerna har det funnits någon större efterfrågan.

Det har det däremot gjort i Region Jönköpings län, som sticker ut på ett uppseendeväckande sätt i statistiken. Där har 2 490 doser av Nuvaxovid delats ut – hela 42 procent av dem som getts totalt i hela riket.

Men det handlar inte om att massor av tidigare ovaccinerade smålänningar nu fallit till föga och låtit vaccinera sig.

Det hade varit trevligt om det var så, men nej. Det har getts doser till ovaccinerade, men det stora flertalet har getts som dos 3 eller dos 4, säger David Edenvik, vaccinsamordnare i Region Jönköping.

Han är själv förvånad över den stora åtgången av Nuvaxovid i regionen. Någon tydlig analys har inte gjorts, men klart är att vissa vårdcentraler har använt betydligt mer än andra.

 Det har tydligen gått rykten på vissa orter om att det är bra att variera sitt vaccinskydd med olika typer av vaccin. Och det finns ju en del teorier om att det skulle kunna ge ett lite bredare skydd, så det är inte helt taget ur luften.

En annan tänkbar förklaring är att vaccinet distribuerats till samtliga vårdcentraler i regionen, ett 40-tal, och alltså varit lättillgängligt. I många andra regioner erbjuder man bara Nuvaxovid på enstaka vaccinationsställen.

Vi ser fortfarande mRNA-vaccinerna som förstahandsvalet, men i en del fall har man nog aktivt ställt frågan om personen vill ha det ena eller det andra. Jag ser det inte som något problem eftersom Folkhälsomyndigheten ju värderat vaccinen som likvärdiga alternativ, säger David Edenvik.

Fakta: Utdelade doser av Novaxuvid t.o.m. 17 maj

Region, antal doser

Blekinge 16

Dalarna 24

Gotland 52

Gävleborg 361

Halland 123

Jämtlands län 14

Jönköpings län 2 490

Kronoberg 19

Norrbottens län 12

Skåne län 1 188

Stockholm 520

Södermanland 471

Uppsala 41

Värmland 42

Västerbotten 58

Västernorrland 70

Västmanland 67

Västra Götaland 260

Örebro 62

Östergötland 24

Icke angivet 14

Totalsumma 5 928

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156