23948sdkhjf

WHO kallar till krismöte om apkoppor

Ett fall av apkoppor har upptäckts i Sverige och i andra länder i Europa stiger siffrorna. Enligt norska Dagbladet har elva nya fall av infektionen upptäckts i Storbritannien bara idag. 15 länder på fyra olika kontinenter har rapporterat fall under våren, uppger WHO.

WHO har sammankallat till ett möte om apkoppor. Enligt norska Dagbladet tros mötet handla om smittspridningen, den ovanligt höga förekomsten av sjukdomen hos homosexuella och bisexuella män och om vaccinationssituationen.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC uppger att överföring av virus verkar ha skett via sexuella kontakter mellan män. Smittan bedöms inte som högsmittsam utan nära kontakt krävs för att den ska överföras. I Portugal har 20 misstänkta fall upptäckts och samtliga smittade ska vara män, enligt Aftonbladet.

Nya fall har rapporterats från Belgien, Frankrike, Australien och Tyskland. Tidigare har smittade upptäckts i Sverige, Italien, Spanien, Portugal, USA, Kanada och Storbritannien.

Folkhälsomyndigheten bekräftar att ett fall av apkoppor har hittats i Sverige, men personen ska inte vara allvarligt sjuk.

Symtom på sjukdomen är feber, svullna lymfkörtlar. Den känns igen främst på de utslag, blåsor och sår på bål, armar, ben, händer, fötter och ansikte som kan uppstå. Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå.

Inkubationstiden för sjukdomen är mellan 5 till 21 dagar och en person som blir smittad är sjuk mellan två till fyra veckor. Antalet dödsfall ligger, enligt WHO, på tre till sex procent på senare tid. Historiskt har dödsfallen varierat mellan noll till elva procent. Dödssiffran är något högre för små barn. Främst beror dödsfallen, enligt WHO, på en underliggande sjukdom eller försvagat immunförsvar. Sjukdomen förekommer främst i afrikanska länder i Central- och Västafrika. 

Apkoppor är en ovanlig sporadisk zoonos – en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa, och har sitt ursprung från länder i Centralafrika och Västafrika. Första fallet i människa upptäcktes 1970 i Demokratiska republiken Kongo. Infektionen finns hos vilda apor men sprids oftare av gnagdjur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094