23948sdkhjf

Det här vet vi om det nya utbrottet av apkoppor

Utbrottet av apkoppor som uppstått väcker förvåning eftersom sjukdomen nu huvudsakligen sprids mellan människor, vilket tidigare varit ovanligt.

Den 7 maj rapporterade den brittiska myndigheten UK Health Security Agency (UKHSA) ett fall av apkoppor. Personen som drabbades hade smittats under en resa till Nigeria.

En vecka senare rapporterade myndigheten ytterligare två fall. Sedan dess har ett antal nya fall i flera länder i Europa meddelats. I lördags (21/5-2022) var antalet bekräftade fall 92 stycken i tolv olika länder, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

Sjukdomen har främst upptäckts bland män som haft sex med andra män och sökt inom primärvården eller hos kliniker för sexuellt överförbara sjukdomar, uppger WHO.

I Sverige har ett fall av sjukdomen bekräftats. Flest antal kända fall i Europa finns i Spanien, Portugal och Storbritannien, där sjukdomen bekräftats hos 21-30 personer i vardera land mellan den 13 och den 21 maj. Sjukdomen har även upptäckts i bland annat Australien, Belgien, Italien, Kanada och USA.

Under fredagen förra veckan klassificerades apkoppsviruset som en allmänfarlig sjukdom av den svenska regeringen.

”Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra ytterligare spridning”, sa socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande under fredagen.

Apkoppor uppstår efter en infektion av apkoppsvirus som är en art av ortopoxvirus. Det finns två huvudsakliga stammar av apkoppsvirus, den centralafrikanska och den västafrikanska stammen, varav den förstnämnda anses orsaka allvarligare sjukdom. Samtliga av de nya fallen som nu uppstått där det finns uppgifter om stam har tillhört den västafrikanska stammen som alltså anses mildare. 

Apkoppor sprids vanligtvis mellan djur och människa, ofta från gnagare men den finns också bland apor i Afrika vilket gett upphov till namnet. Det utbrott som nu uppstått i bland annat Europa skiljer sig i den bemärkelse att sjukdomen smittar mellan människor. Smitta mellan människor har förekommit tidigare, men varit relativt ovanligt.

Apkoppor liknar, men är mildare än, den nu utdöda sjukdomen smittkoppor som historiskt orsakat mycket lidande. Smittkoppor bedömdes år 1980 av WHO vara utrotad.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Topplista innovationer: Turbuhalern tar läkemedlen till luftvägarna
Scandinavian Pharma rekryterar specialist inom biologiska läkemedel
Targinta skjuter på börsnotering: "Svåra marknadsförhållanden"
Topplista innovationer: Ögonbehandling blev fjäder i hatten för Pharmacia
Frågor och svar om Life Science Swedens innovationsrankning
Spermosens vd slutar
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.088