23948sdkhjf

Michael Treschow och Jens Nielsen blir hedersdoktorer vid Sahlgrenska akademin

”Båda våra hedersdoktorer har ett starkt engagemang i frågor som rör life science, vilket bidragit till att stärka detta område i vår region”, säger Agneta Holmäng, dekan och ordförande vid Sahlgrenska akademins fakultetsstyrelse, om utnämningarna.

Jens Nielsen är professor vid Chalmers och har engagerat sig för etableringen av området som idag kallas Hälsa och teknik. I sin forskning har han kopplat ihop storskalig dataanalys med medicinskt viktiga frågeställningar. Han är sedan 2019 vd för Bioinnovation Institute, som stödjer nybildade företag inom life science med stöd från Novo Nordisk Foundation. Institutet verkar också internationellt för att främja translationell forskning. 

Michael Treschow har lång erfarenhet som företagsledare och har bland annat varit styrelseledamot i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och ordförande i Wallenberg Investments. Han är idag styrelseledamot i Goco Development och har medverkat i utvecklingen av Goco Health Innovation City. Han har också haft en roll i etableringen av Oligonova Hub, som ligger under Göteborgs universitet. Hubben är en nationell infrastruktur för läkemedelsutveckling, inriktat mot terapeutiska oligonukleotider.

Vi är mycket stolta och glada över att få knyta två mycket framstående, och för Sahlgrenska akademin viktiga personer, till oss som hedersdoktorer. Båda våra hedersdoktorer har ett starkt engagemang i frågor som rör life science, vilket bidragit till att stärka detta område i vår region, säger Agneta Holmäng, dekan och ordförande för Sahlgrenska akademins fakultetsstyrelse i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Jens Nielsen har tidigt varit mycket engagerad för att öka interaktionen mellan vår fakultet och Chalmers. Michael Treschow har, genom sitt arbete som styrelseledamot i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, spelat en viktig roll att stärka Sverige som forskarnation och särskilt engagerat sig i att utveckla Göteborg som ett centrum för medicin och medicinteknik.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078