23948sdkhjf

EMA startar granskning av vaccin mot apkoppor

Expertkommittén CHMP inom EMA ska undersöka om ett godkännande för Imvanex kan gälla även apkoppsviruset. Smittkoppsvaccinet Imvanex är idag godkänt inom EU för smittkoppor, en sjukdom som förklarades utrotad av WHO 1980.

Vaccinet, som innehåller en levande form av viruset ”vaccinia Ankara”, är släkt med både smittkopps- och apkoppsviruset, och eftersom de två virusvarianterna är lika varandra bör Imvanex fungera även mot apkoppsviruset, skriver EMA på sin hemsida.

Beslutet att starta granskningen baseras på resultat från icke-kliniska data som tyder på att de antikroppar som produceras efter vaccinering riktar sig mot apkoppsviruset och bör därmed skydda mot sjukdom.

Imvanex är godkänt av FDA i USA för både apkoppor och smittkoppor, men under namnet Jynneos. Och eftersom tillgången till Imvanex inom EU är begränsad rekommenderar EMA:s Emergency Task Force att EU-länder kan importera och använda Jynneos mot akoppor under tiden granskningen pågår.

Den 23 juni hade Sverige 13 bekräftade fall av apkoppor. Fram till den 21 juni har det rapporterats drygt 2 700 fall i Europa, enligt Folkhälsomyndigheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094