23948sdkhjf

EMA startar granskning av vaccin mot apkoppor

Expertkommittén CHMP inom EMA ska undersöka om ett godkännande för Imvanex kan gälla även apkoppsviruset. Smittkoppsvaccinet Imvanex är idag godkänt inom EU för smittkoppor, en sjukdom som förklarades utrotad av WHO 1980.

Vaccinet, som innehåller en levande form av viruset ”vaccinia Ankara”, är släkt med både smittkopps- och apkoppsviruset, och eftersom de två virusvarianterna är lika varandra bör Imvanex fungera även mot apkoppsviruset, skriver EMA på sin hemsida.

Beslutet att starta granskningen baseras på resultat från icke-kliniska data som tyder på att de antikroppar som produceras efter vaccinering riktar sig mot apkoppsviruset och bör därmed skydda mot sjukdom.

Imvanex är godkänt av FDA i USA för både apkoppor och smittkoppor, men under namnet Jynneos. Och eftersom tillgången till Imvanex inom EU är begränsad rekommenderar EMA:s Emergency Task Force att EU-länder kan importera och använda Jynneos mot akoppor under tiden granskningen pågår.

Den 23 juni hade Sverige 13 bekräftade fall av apkoppor. Fram till den 21 juni har det rapporterats drygt 2 700 fall i Europa, enligt Folkhälsomyndigheten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Fritt fram sprida desinformation om covid-19 på Twitter
Outsourcing som strategi för ökad trovärdighet
Roche lägger ner utveckling av Alzheimerbehandling
Viss effekt av Alzheimers-behandling bekräftas i studie – Bioarctic stiger på börsen
Astra Zeneca köper immunterapibolaget Neogene i miljardaffär
Svensk export av läkemedel ökar kraftigt
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.11