23948sdkhjf

Karin Rågsjö (V) – "Solidarisk finansiering är avgörande för jämlik vård"

Vad vill våra politiker göra för att stimulera life science-sektorn? Inför riksdagsvalet den 11 september intervjuar vi företrädare för samtliga riksdagspartier om deras viktigaste förslag på området. Karin Rågsjö (V), riksdagsledamot och ledamot i socialutskottet, som själv är utbildad socionom.

Vilken är den viktigaste frågan inom svensk life science-sektor?

Att de som har behov av bra behandlingar och mediciner får det oavsett var de bor och vilka de är. Vänsterpartiet vill satsa mer pengar för att få en bättre sjukvård och har föreslagit att regeringen ska utreda förutsättningarna för att staten ska ha ett särskilt stöd till regionerna för de behandlingsmetoder och mediciner som är extra kostsamma.

Hur ska man stimulera forskningen inom life science i Sverige?

I takt med att vården har fått det tuffare minskar förutsättningarna för kliniska läkemedelsstudier. Vi måste ha en vård där forskning blir en del av arbetet och då krävs det en bra arbetsmiljö för vårdarbetarna, dvs. fler anställda som slipper springa mellan patienterna.

Inför valet 2022 intervjuar Life Science Sweden en politiker från vart och ett av riksdagspartierna. Imorgon talar vi med Lina Nordquist (L).

Vad behöver göras för att Sverige ska förbli en stark nation inom läkemedelsindustrin?

En solidarisk finansiering är avgörande för att säkerställa att vi har en jämlik vård och tillgång till läkemedel i hela landet. För bedömning av vilka läkemedel som ska ingå i förmånerna ska hänsyn tas till behov och solidaritet, människors lika värde samt kostnadseffektivitet. Men viktigt att framhålla är att kostnadseffektivitet ska vara underordnad de två andra principerna. Svåra sjukdomar med tydliga försämringar i livskvalitet ska alltså̊ prioriteras, men så ser det inte ut i dag.

Utanför politiken är Karin Rågsjö utbildad socionom och har arbetat som fältassistent och behandlare. Hon har även arbetat med folkhälsofrågor med anknytning till hälsa, alkohol, narkotika och hiv. Har bland annat arbetat med Alkoholkommittén mellan åren 2002 och 2007.

Artikeln är en del av vårt tema om Valspecial.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Uppsalaföretag beviljas särläkemedelsstatus i USA
Krav på screening för fler cancerformer – ”Sverige har inget att skryta med“
Kvinnohälsobolag tar in 55 miljoner för fortsatt expansion
Synartro ansöker om klinisk prövning av knäartrosbehandling
Ny vd till Vitrolife
Rekrytering slutförd till Alzecures smärtstudie
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.141