23948sdkhjf

Staffan Eklöf (SD) – "Viktigt med bättre samordning mellan regionerna"

Riksdagsvalet är mindre än en månad bort, men vad vill egentligen partierna göra för life science-branschen? Turen har kommit till Sverigedemokraterna att svara på frågan. Vi talar med Staffan Eklöf (SD), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet och Nordiska rådets svenska delegation.

Vilken är den viktigaste frågan inom svensk life science-sektor?

Det finns många viktiga frågor som går hand i hand med varandra. Men om man ska lyfta fram en fråga som har en tydlig politisk dimension, så är det samordningen mellan regionerna. Mycket forskning med koppling till sjukvården hämmas av att regionerna till exempel kan ha vitt skilda IT-lösningar. Här vill vi se ett starkare nationellt ledarskap.

Hur ska man stimulera forskning på området?

Det finns flera faktorer. En fundamental aspekt är att utbildningsväsendet – grundskolor, gymnasier och universitet/högskolor – fortsätter att utbilda unga i naturvetenskap på en hög nivå, helst ännu högre än idag. En annan viktig fråga är att det offentliga finansierar grundforskning och gärna att man ännu tydligare än idag prioriterar ett antal profilområden, bland dem life science.

Inför valet den 11 september intervjuar Life Science Sweden en politiker från vart och ett av riksdagspartierna. På måndag talar vi med Åsa Lindhagen (MP).

Vad behöver göras för att Sverige ska förbli en stark aktör inom life science?

Utbildning och resurser till grundforskning har redan nämnts. Företagen spelar en stor roll både för finansiering av forskning och för kommersialisering av innovationer. Bra villkor för företagen har stor betydelse för hela landet på många sätt, inte minst för att för att vi ska kunna vidmakthålla och utveckla kunskapssamhället. Det är även viktigt att lagstiftningen hänger med i den tekniska utvecklingen.

Artikeln är en del av vårt tema om Valspecial.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094