23948sdkhjf

Gen från neandertalare kan påverka rätt läkemedelsdosering

En femtedel av alla européer bär på genvarianter nedärvda från neandertalarna som gör att vissa läkemedel bryts ned långsammare. Det kan ha betydelse för vilka doser av läkemedlen de bör ta.

Det är känt sedan tidigare att vissa genvarianter påverkar effektiviteten hos vissa enzymer som eliminerar läkemedel. I en studie, ledd av forskarna Hugo Zeberg och Svante Pääbo vid Karolinska institutet respektive Max Planck-institutet för evolutionär antropologi, har två sådana enzymatiska varianter studerats och konstaterats vara nedärvda från neandertalare.

Enzymerna har betydelse för förmågan att bryta ned vissa vanliga läkemedel, som blodförtunnande warfarin, antieleptiska fenytoin, kolesterolsänkande statiner och smärtstillande medel som ibuprofen, enligt ett pressmeddelande från KI.

Neandertalvarianterna av enzymerna kan vara upp till 70 procent mindre effektiva när det gäller att eliminera läkemedel.

Om man skulle ha två tabletter i vanliga fall kanske man ska ha en tablett om man har den här neandertalvarianten. Man får för hög dos om kroppen inte bryter ned den, säger Hugo Zeberg till Vetenskapsradion.

Studien "The clinically relevant CYP2C8*3 and CYP2C9*2 haplotype is inherited from Neandertals" har publicerats i The Pharmacogenomics Journal.

Fakta: Neandertalare

Neandertalarna var en grupp arkaiska människor som befolkade Europa och Asien innan de moderna människorna kom. När moderna människor och neandertalare träffades för 60 000 år sedan blandades de. Som ett resultat har människor med rötter utanför Afrika en till två procent av neandertalar-DNA i sin arvsmassa.

Källa: KI

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079