23948sdkhjf

FHM: Smittspridningen av covid-19 väntas öka i höst

Semestern är slut, och skolor och arbetsplatser fylls med människor igen. Idag kommer Folkhälsomyndigheten med nya scenarier inför hösten – smittspridningen av covid-19 väntas öka, med en topp i slutet av september.

Folkhälsomyndigheten presenterar sin elfte delrapport om scenarier för smittspridning av covid-19. Den nya rapporten gäller för perioden 20 augusti till 20 november. 

I det första scenariot beräknas ungefär 5 000 covidfall per dag, och i det andra till ungefär 7 000 per dag. I båda scenarierna förväntas smittspridningen öka från slutet av augusti månad och nå sin topp i slutet av september. Orsaken är att semestrar är slut och att skolor och förskolor startar igen. Dessutom avtar immuniteten bland befolkningen. Osäkerheten kring scenarierna är dock stor. 

– Flera faktorer gör att scenarierna är mer osäkra än tidigare. Det vi ser är att smittspridningen väntas öka fram till slutet av september. Hur hög toppen blir är svårt att säga, men det är osannolikt att den skulle nå samma nivåer som i januari och februari. Det viktigaste är att personer i riskgrupp och de som är över 65 år eller äldre, vaccinerar sig med en påfyllnadsdos i höst för att minska risken för allvarlig sjukdom och död, säger Folkhälsomyndighetens avdelningschef Sara Byfors, i en kommentar.

Scenarierna har beräknats utifrån bland annat inrapporterade fall, mörkertal, vaccinationer, antaganden om kontakter i befolkningen, immunitet och smittsamhet. 

Folkhälsomyndigheten uppmanar arbetsgivare och verksamheter att ha beredskap inför att många blir sjuka samtidigt i förkylningar, covid-19 och luftvägsinfektioner under hösten.

Folkhälsomyndigheten bedömer inte att det behövs några ytterligare smittskyddsåtgärder utifrån de två scenarierna. Förebyggande åtgärder är dock fortfarande nödvändiga såsom att man stannar hemma när man är sjuk och att vaccinationsprogram följs. Dessutom är testning och smittspårning inom hälso- och sjukvården och inom omsorgsverksamheter fortfarande nödvändiga.

Omikron BA.5 tros vara varianten som är helt dominerande i smittspridningen under hösten. 

Artikeln är en del av vårt tema om Covid-19.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172