23948sdkhjf

Covid-19 ger allt snabbare insjuknande – omikron kortar inkubationstiden

Sedan virusvarianten omikron blev helt dominerade i spridningen av covid-19 har inkubationstiden sjunkit kraftigt, till bara drygt tre dygn, enligt en ny metastudie.

De olika varianterna av sars-cov-2-viruset – alfa, beta, delta, omikron – har avlöst varandra sedan pandemins början, och för varje ny variant har inkubationstiden blivit kortare. Det framgår av en metastudie från universitetet i Beijing, publicerad i Jama Network Open och refererad av Dagens Nyheter.

Enligt studien, som bygger på 142 studier med sammanlagt 8112 deltagare, är den genomsnittliga inkubationstiden för samtliga varianter 6,57 dygn. Men dagens helt dominerande variant omikron ger symtom redan efter 3,4 dagar i snitt. Det är nästan en halvering.

– Det betyder bland annat att viruset förökar sig snabbare och bättre i kroppen, och det gör att vi utsöndrar mer viruspartiklar till människor omkring oss. Det kan vara en förklaring till att viruset har blivit mer smittsamt, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor i virologi vid Karolinska institutet, till DN.

Enligt honom har omikron anpassat sig och infekterar inte de nedre luftvägarna, utan bara de övre, vilket ger en mildare sjukdom. Det leder i sin tur till att de smittade inte stannar hemma utan rör sig i samhället – och därmed kan smitta fler.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11