23948sdkhjf

Nytt samarbete ska föra precisionsmedicin vidare

Genomic Medicine Sweden, GMS, och life science-branschen går samman i en överenskommelse för att underlätta och förenkla samarbete. Målet är att förutsättningarna för precisionsmedicin ska utvecklas i Sverige.

För Genomic Medicine Sweden innebär överenskommelsen ytterligare ett steg mot att skapa ännu bättre förutsättningar för samverkan med företagen. Genom ett strukturerat arbete kommer vi bli en ännu tydligare part i diskussioner om samverkan, säger Therese Fagerqvist, co-chair för Genomic Medicine Sweden Innovation och företagssamverkan, i ett pressmeddelande.

Tillsammans ska aktörerna bidra till att utveckla området precisionsmedicin genom att bland annat utveckla, testa och utvärdera diagnostik- och analysverktyg och behandling. Överenskommelsen ska också bidra till utveckling och implementering av precisionsmedicin samt bygga upp de nationella förutsättningarna för precisionsmedicin.

Överenskommelsen består i ett ramverk för näringslivssamverkan. ”Ramverket är ett första steg mot att formalisera och stärka arbetet med företagssamverkan”, skriver Lif, som är en av organisationerna som ingått överenskommelsen, i pressmeddelandet.

Implementeringen av precisionsmedicin är ett av de viktigaste stegen i utvecklingen av hälso- och sjukvården. Life Science-företagen och GMS delar ambitionen att Sverige ska ligga i framkant i införandet så att det kan komma patienterna till nytta snabbt. För att nå målet krävs samarbete och därför är vi glada att överenskommelsen är på plats. Med tydliga ramar blir det enklare. Det kommer att leda till en tätare samverkan och därigenom skynda på utvecklingen – företagens kunskap kompletterar sjukvården och akademins, säger Frida Lundmark, sakkunnig policy hos Lif.

Förutom Lif finns Swedish Medtech, Sweden Bio och Swedish Labtech med i samarbetet för näringslivssamverkan.

Aktörer i överenskommelsen:

Region Skåne, Region Västra Götaland, Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västerbotten, Region Örebro län och Region Östergötland

Göteborgs universitet, Karolinska Institutet, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet och Örebro universitet

Branschorganisationerna Läkemedelsindustriföreningen (Lif), Swedish Medtech, SwedenBio och Swedish Labtech.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078