23948sdkhjf

Cannabisklinik får verksamhetsförbud

Aureum Healthcare i Stockholm får verksamhetsförbud med omedelbar verkan meddelar Inspektionen för vård och omsorg, enligt Läkartidningen.

Vårdmottagningen Aureum Healthcare förskriver medicinsk cannabis till patienter med smärtproblematik. Nu har Inspektionen för vård och omsorg granskat mottagningens verksamhet och radar upp flertalet brister. Bland annat uppger myndigheten att medicinsk cannabis förskrivs i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet, att patienter inte har blivit undersökta av vårdpersonal och att kontakt inte tagits med patientens tidigare vårdgivare.

I vår granskning har det framkommit mycket allvarliga brister, som visar att det föreligger en påtaglig fara för liv och hälsa. Ivo bedömer att vårdgivaren saknar förutsättningar att komma tillrätta med bristerna. Det är därför som vi beslutar att förbjuda den här verksamheten, säger Sabina Wikgren-Orstam, avdelningschef på myndigheten, till Läkartidningen.

Ivo har granskat 60 patientärenden från hela landet och har sett att medicinsk cannabis har förskrivits utanför indikation och utan att det har motiverats i journaler. Fyra ärenden gäller barn.

Vi ser särskilt allvarligt på det. Det handlar om barn som har varit svårt sjuka, säger Sabina Wikgren-Orstam.

Angelica Örnell, verksamhetschefen på Aureum Healthcare, skriver i ett mejl till Läkartidningen att verksamheten kommer att fortsätta bedrivas som vanligt under tiden beslutet från Ivo överklagas till förvaltningsrätten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126