23948sdkhjf

Paxlovid kan minska risk för långtidscovid, enligt ny studie

Pfizers covidläkemedel Paxlovid minskar risken för långtidscovid, enligt en ny studie från amerikanska Department of Veterans Affairs.

Hälsodata från mer än 56 000 veteraner med covid-19 har analyserats, där över 9 000 av dem fick Paxlovid som behandling under de första fem dagarna under infektionen. Analysen visade att de som behandlades med Paxlovid hade en 26 procent minskad risk att utveckla långtidscovid, inklusive hjärtsjukdom, blodsjukdom, leversjukdom, njursjukdom, muskelsmärta, neurokognitiv funktionsnedsättning och andnöd. Det motsvarade 2,3 färre fall av långtidscovid per 100 personer tre månader efter diagnos.

Paxlovid minskar risken för allvarlig covid-19 i den akuta fasen, och nu har vi bevis på att det kan bidra till att minska risken för långvarig covid. Denna behandling kan vara en viktig tillgång för att ta itu med det allvarliga problemet med långtidscovid, säger Ziya Al-Aly, chef för forskning och utveckling vid VA St. Louis Health Care System och ledare för studien, till CNN.

Däremot fanns det inget statistiskt signifikant samband mellan att behandlas med Paxlovid och risker för två symtom för långtidscovid – hosta och ny diabetesdiagnos.

Studien är inte peer-rewied eller publicerad i en vetenskaplig tidskrift.

Läs hela studien: Nirmatrelvir and the Risk of Post-Acute Sequelae of Covid-19

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094