23948sdkhjf

Rekordutdelning från Cancerfonden – över 230 projekt beviljas anslag

Cancerfonden har beslutat att dela ut ytterligare 815 miljoner kronor till ett stort antal projekt. Störst tilldelning får cancerforskningen vid Karolinska institutet.

Beslutet om utdelningen fattades av fondens forskningsnämnd i tisdags, och innebär att Cancerfonden totalt i år delat ut över 900 miljoner kronor, vilket är rekord. Sammantaget är det drygt 230 olika projekt som får pengar.

Av de nu beslutade anslagen går mest, 348 miljoner kronor, till forskningsprojekt vid Karolinska institutet, medan projekt vid universiteten i Lund och Uppsala får vardera 133 miljoner.

Listan över de beviljade anslagen finns här.

Cancerfonden lyfter fram tre trender inom cancerforskning: precisionsmedicin, artificiell intelligens och kopplingen mellan fysisk aktivitet och cancer.

– Det är en fantastisk känsla att få dela ut ett rekordbelopp till svensk cancerforskning och till så många duktiga forskare. Det är också spännande att se vilka de stora trenderna är inom cancerforskning just nu, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, i ett pressmeddelande.

Fördelning över lärosäten:

Karolinska institutet: 348 miljoner kronor  

Lunds universitet: 133 miljoner kronor  

Uppsala universitet: 133 miljoner kronor  

Göteborgs universitet: 102 miljoner kronor  

Umeå universitet: 66 miljoner kronor  

Kungliga tekniska högskolan: 14 miljoner kronor  

Linköpings universitet: 10 miljoner kronor  

Stockholms universitet: 9 miljoner kronor  

Källa: Cancerfonden

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079