23948sdkhjf

WHO varnar för virus-spridning i vinter

Säsongsinfluensa, covid-19 och RS-virus riskerar att få hög påverkan på sjukvården i Europa i vinter. Det säger WHO i ett uttalande, enligt TT.

Säsongsinfluensan har redan placerat många personer på sjukhus runt om i Europa, och ökar sedan oktober stadigt i flertalet länder. I Sverige har spridningen av influensan inte kommit igång ännu, men enligt AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är risken stor att det blir en intensiv säsong med många smittade, rapporterar TT.

Anledningen är att förra säsongens smittspridning var mild, och att smittspridningen tog en paus under pandemin.

Samtidigt sprider sig covid-19 fortfarande i de europeiska länderna, och osäkerheten kring nya varianter av viruset gör att WHO uppmanar människor i riskgrupp att vaccinera sig mot covid-19, men även mot säsongsinfluensan.

Folkhälsomyndigheten tror att smittspridningen av säsongsinfluensan kommer att dra igång innan jul och enligt AnnaSara Carnahan bör man tänka på att det tar två veckor att få ett skydd efter vaccinering.

Mot RS- virus finns ännu inget vaccin och det finns en oro för att RS-viruset ska slå till hårt i år igen. Förra året startade säsongen tidigt, och även i år har smittspridningen dragit igång ovanligt tidigt, vilket gör att läget på barnsjukhus ser ansträngt ut i flera europeiska länder.

Influensa, covid-19 och RS-virus ökar alla tre. Det kan bli ansträngt i vården om man har en hög smittspridning av flera virus samtidigt. Vi får hålla koll på situationen, säger AnnaSara Carnahan, till TT.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Svenskt i topp i rankning över mest efterlängtade läkemedlen 2023
Hon blir ny hälso- och sjukvårdschef på SKR
Neogap får tummen upp för att starta klinisk studie
Carolin Wiken är ny vd för Geelmuyden Kiese i Sverige
Eugen Steiner föreslås bli styrelseordförande i Bioarctic
KI-studie: CAR-T visade effekt mot äggstockscancer hos möss
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.11