23948sdkhjf

KI får 46 miljoner kronor från Barncancerfonden

Barncancerfonden delar ut 140 miljoner kronor under december till barncancerforskning. Karolinska institutet är den största mottagaren med 46 miljoner kronor.

Bidraget till Karolinska institutet ska gå till bland annat studier som har till syfte att utveckla nya immunterapier samt effektivare kemoterapi till barnpatienter med leukemi. Pengarna ska också användas till att undersöka om det finns ärftliga element som avgör varför barn drabbas av cancer.

– Vi har sett stora framgångar i behandlingar av flera diagnoser under de senare åren men det finns fortfarande många viktiga områden där vi behöver mer forskning. Det handlar om att kunna sätta mer exakta diagnoser, ta fram bättre och mer målinriktade behandlingar men också hur omvårdnaden av barnen kan bli bättre under de oftast tuffa cancerbehandlingarna, säger Britt-Marie Frost, forskningschef på Barncancerfonden, i ett pressmeddelande.

Projekt som får pengar på Karolinska institutet:

  • Proteogenomik, för att utveckla immunoterapier för barn ALL. Janne Lehtiö, KI och Scilifelab.
  • NK-cellsterapi mot hematologisk barncancer. Karl Johan Malmberg, Institutionen för medicin, KI.
  • Att övervinna läkemedelsresistens vid akuta leukemier med SAMHD1-hämmare. Sean Rudd, KI och Scilifelab.
  • Livet efter barncancer i Skandinavien – sena effekter och socioekonomiska konsekvenser. Maria Feychting, Institutet för miljömedicin, KI.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109