23948sdkhjf

Bioarctics Alzheimerläkemedel godkänt i USA

Alzheimerläkemedlet lecanemab godkänns i USA. Beskedet på fredagen är en fullträff för svenska Bioarctic som stått för den tidiga utvecklingen av preparatet.

Beslutet från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har inväntats med stor spänning, sedan positiva resultat presenterats från fas III-studien Clarity AD tidigare i år.

I september offentliggjordes preliminära data från studien, som indikerade en signifikant inbromsning av symtomen hos patienter med tidiga Alzheimers sjukdom, vilket väckte stor uppmärksamhet internationellt.

Resultaten bekräftades i huvudsak när en artikel om studien publicerats i New England Journal of Medicine i slutet av november.

Lecanemab, som i USA har handelsnamnet Leqembi, är en antikropp som utvecklats för att minska mängden skadlig amyloid beta i hjärnan. Därmed riktar den till skillnad från de flesta tidigare terapier in sig på själva sjukdomen istället för på symtomen.

Den tidiga utvecklingen av lecanemab skedde hos Bioarctic, grundat av Lars Lannfelt, senior professor i geriatrik vid Uppsala universitet, och kollegan Pär Gellerfors. De stora kliniska studierna har bedrivits av den japanska partnern Eisai i samarbete med amerikanska Biogen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Getinges dotterbolag återkallar ballongpump för hjärtstöd i USA
Bättre lindring mot migrän mål för forskare
Ska avslöja dussintalet cancerformer – med ett enda blodprov
Utvecklar sprej mot antibiotikaresistenta bakterier
God löneutveckling inom life science
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.109