23948sdkhjf

Koppling mellan tatueringar och cancer undersöks av svenska forskare

Farhågor har länge funnits om att tatueringar kan öka risken för vissa typer av cancer. Nu undersöks det eventuella sambandet i ett forskningsprojekt i Lund.

Tatueringstrenden de senaste decennierna har lett till omkring var femte svensk idag bär på någon form av beständig kroppsmålning som åstadkommits genom penetration av nålar doppade i färg. Parallellt med det har det skett en ökning av antalet fall av hudcancer och cancer i lymfkörtlarna.

– Vi vet inte varför det ökar. Man säger att våra solvanor har förändrats över tid. Men jag tycker att man måste följa upp tatueringarna eftersom de kan vara en riskfaktor i sig själva, men också eftersom vissa av de här pigmenten bryts ner när man till exempel solar, säger Christel Nielsen, docent och forskare på avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, i en artikel från Forte Magasin, som publicerats på sajten Forskning.se.

En hypotes är att UV-strålningen gör att ämnena bryts ner till farligare kemiska föreningar än själva färgen som sådan.

Med hjälp av Socialstyrelsens cancerregister har forskarna skickat ut en enkät till 9 000 personer som haft cancer antingen i hud eller lymfkörtlar. Frågorna handlar bland annat om huruvida de har tatueringar, hur stora de i så fall är, var de är belägna på kroppen, samt vilken färg som använts.

Svaren jämförs med motsvarande enkät till en grupp på 27 000 personer som ska utgöra ett tvärsnitt av befolkningen. Resultaten från projektet håller på att sammanställas och ska presenteras inom kort.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Getinges dotterbolag återkallar ballongpump för hjärtstöd i USA
Bättre lindring mot migrän mål för forskare
Ska avslöja dussintalet cancerformer – med ett enda blodprov
Utvecklar sprej mot antibiotikaresistenta bakterier
God löneutveckling inom life science
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.11